FAKTAA ja/tai FIKTIOTA

Tarvitaan elämyksiä ja tietoa, mutta millä hinnalla. Sibelius-fantasia uutisoinnin mukaan on tuotettu edullisesti. Näin ainakin nopeasti jutun lukien tulee tulkinnaksi. Eilisen lehtijutun mukaan ei kannata ylläpitää tulevaisuudessa pikkukirjastoja, kun tulevat maksamaan lainamäärin verrattuna liikaa. Tämä on myös nopea tulkinta jutusta.  Yhden illan elämykset ja kirjaston tuottamat palvelut tuotetaan samasta kokonaisbudjetista. Kun rahaa on käytettävissä rajoitetusti, on tietysti selvää, että täytyy priorisoida.  Kun vaakakupissa on näyttävä spektaakkeli ja toisessa pienen yhteisön ainoita palveluita, on itsestään selvää, että mahtava spektaakkeli vie voiton. Suuritöinen esitys saa katsojan haltioitumaan, sen sijaan pienen kirjaston asiakas käy kirjastossa istumassa ja nauttimassa sen suomasta rauhasta. Asiakkaiden keskinäiset tapaamiset ja tapahtumiin osallistumiset antavat hiljaisen kylän asukkaalle elämyksen, mikä häneltä jää saamatta, kun ei puutteellisten kulkuyhteyksien vuoksi pääse nauttimaan näistä spektaakkeleista.

Onneksi vielä toistaiseksi lapsille on satutunnit, missä oppii kirjaston käyttöä jo pienestä pitäen sekä sosiaalisuutta askartelupajoissa. Kirjasto tuo lähelle asukasta kaupungin palvelupisteenä palveluita. On sääli, että arvostuksessa näyttävämmät tapahtumat arvostetaan etusijalle kirjaston edelle. Yhden illan loistokkaan elämyksen hinnalla saadaan tuotettua koko vuodeksi pienen kirjaston palvelut alueen asukkaille.  Onko tämä faktaa vai fiktiota täytynee tarkistaa budjetista.

7 kommenttia artikkeliin “FAKTAA ja/tai FIKTIOTA”
 1. Lauri Kivimäki sanoo:

  Mielestäni kirjastotoiminta on viimeinen mistä kunnan tulee säästää. Supistaa toki voidaan, olen aina ihmetellyt miksi kirjastossa on laaja dvd-kokoelma ns viihde-elokuvia. Onko yhteiskunnan velvollisuus tarjota laitteita joilla vanhat vhs-kasetit voidaan siirtää dvdlle. Toki muutama nettipääte voi olla, onhan täällä esim maahanmuuttajia, joilla internetyhteyksiä ei ole omasta takaa. Muita en tiedä. Olen kirjoittajan kanssa samaa mieltä, että varsin suurista kaupunginosista ei tule kirjastopalveluja lopettaa.

  • Mamma Hippula sanoo:

   Kirjastot ovat tärkeitä paikkoja eri-ikäisille ihmisille: lapsesta ikäihmiseen. Nykyäänhän kirjastot eivät ole enää pelkkää lainausta tuottavia palveluita asiakkaille, vaan meidän asukkaiden olohuone kodin tilojen lisäksi. Kirjastoon on miellyttävää poiketa lueskelemaan erilaisia lehtiä, katsomaan mitä uusia musiikkilevyjä on hankittu. Lisäksi meille järjestetään mm:ssa luentoja, satutunteja, kirjailijavierailuita, näyttelyitä, musiikkiesityksiä, kirjallisuuspiirejä yms. Kirjastolla voivat kokoontua erilaiset yhdistykset (pääkirjaston Musiikkisali on siitä oiva esimerkki). Olen täysin samaa mieltä Lauri Kivimäen kanssa, että kirjastot ovat säilytettävä kirjastovirkailijoineen. Kirjastot ovat Hämeenlinnan uusissa kaupunginosissa (Hauho, Kalvola, Lammi, Renko,Tuulos) elinehtoja asukkaille. Me maksamme saman veroäyrin tulojemme mukaan kuin Hämeenlinnan keskustan alueella asuvat. Me haluamme/vaadimme saada pitää edelleen joitain kaupungin palveluja täällä ”landella”. Suomi on ollut ja me kansalaiset olemme pitäneet itseämme sivistyskansalaisina. Itsestään selvyytenä kirjasto kuuluu niihin ” ei-rahalla-mitattaviin-asioihin”.
   Voimme edelleen ideoida ja kehittää oman asuinpaikkamme kirjaston toimintaa yhdessä henkilökunnan kanssa. Lautakunnan tulee kuunnella meitä asiakkaita ja asiantuntijoina työntekijöitä. Sinun ja minun käsissä on kirjastojen tulevaisuus – miten usein käymme kirjastossa ja lainaamme. Niitä käyttäjälukujahan virkamiehet ja päättäjät tuijottavat… Ihania hetkiä kirjaston kirjan parissa syksyn pimeisiin iltoihin!

 2. katriina ahtiainen sanoo:

  Hyvä Mirja!

  Kiitos Mirja mielipiteestäsi sekä muut kirjoittajat.
  Olen kanssanne täysin samaa mieltä, että kirjastot ovat kansalaisten olohuone.
  Kyllä sivistysvaltiossa on oltava varaa pitää muutama kirjasto auki meidän
  kunnassamme.
  Ilotulituksissa voidaan säästää.

  Hyviä lukuhetkiä
  Kati Ahtiainen

 3. Lauri Kivimäki sanoo:

  Olen kuitenkin sen verran vanhanaikainen milelipiteissäni, että mieluummin supistetaan tarjontaa kuin lakkautetaan toimipisteitä. Ehkä tähän vaikuttaa myös se, että luettu on aina luettu.

 4. Erkki Strömberg sanoo:

  Hei Kirjastotäti Mirja ja muut!

  Luottamushenkilöt aikoivat säästää ja vähensivät lautakuntapaikkoja yms. Kokouksiakin piti harventaman.

  Tulos oli kuten Hämeen-Sanomista luimme jotta päättäminen on kallistunut. He eivät itse kyenneet siihen mihin sanoivat pyrkivänsä. Tulos oli päinvastainen. Ovatko he luotettavia?

  Kesäksi suljettiin lauantaina kaikki sivukirjastot ja ainakin Lammilla monien turvapaikanhakijoiden ja heidän lastensa kauhuksi.

  Kumma juttu jotta meillä näin pienessä kaupungissa on varaa pitää kahta kaupunginjohtajaa. Sitten vielä on puoliviikkoisena palkallisena hallituksen ja valtuuston puheenjohtajat. Sehä tekee saman kuin olisi kolmas kaupungin johtaja. Mitä he tekevät? Miksi luottamustoimesta maksetaankin palkkaa? Mitä säästämistä tämä on?

  Kyllä rahaa olisi pitää kirjastot auki ja myös kesälauantait jos luovuttaisiin näistä ”politpyroon” ylimääräisistä palkollisista. Montako kirjastovirkailijaa voitaisiin palkata Isosuon palkalla ja työpaikkaeduilla? Kertokaa se minulle! Entä Raution ja Iisakin nostamilla ”ansionmenetyskorvauksilla”?

  Hämeen-Sanomien jutussa ei kerrottu paljonko ovat nousseet em korvaukset. Siellä taitaa muhia oikea ”kupparien kerho”!

 5. Mirja Piiroinen sanoo:

  Hei, Katriina, Erkki ja kaikki muutkin kommentoijat!
  Maailma muuttuu, mutta ei tässä muutu sen mukana. Kirjaston käyttö ei ole enää pelkkää lainaamista, kuten ennen, eikä pelkkää kirjojen lainaamista. Toiminta on monipuolistunut. Henkilökuntaa on supistettu ja tehtäviä lisätty. Ymmärrettävää on, että jotain on tehtävä, kun vähällä henkilökunnalla pitää toimintoja ylläpitää. Jo entisenä kirjastotätinä olen pari vuotta saanut seurata sivusta tapahtuvaa muutosta. Täytynee hyväksyä, että muutosta tulee tapahtumaan. Toivottavaa olisi, että automatisoinnilla ja itsepalvelulla sekä yhteistyöllä muiden toimijoiden kanssa saataisiin säilytettyä kiinteitä kirjastoja.

  Viime viikolla saimme lukea huolestuttavaa uutisointia lasten lukutaidosta tai voisi paremminkin sanoa lukutaidottomuudesta. Miten tärkeää onkaan, saada lapset pienestä pitäen tutustumaan kirjojen maailmaan ja innostamaan siten lukemiseen. Satoja kuvakirjoja on tullut luettua omille lapsillemme jo vauvaiästä ja muillekin satutunnilla. Tämän on mahdollistanut kirjasto kuvakirjakokoelmallaan.

 6. Aarno Järvinen sanoo:

  Kirjastotoiminnan saneeraajat
  NÄPIT POIS KIRJASTOISTA
  Aarno Jii

Jätä kommentti

css.php