Syyllisiä

Olen ollut pitkään ”kaksoisagenttina” kunnallisessa päätöksenteossa. Tiedän, että varsinkin pienessä kunnassa se on tuonut joillakin henkilöillä ristiriitaisia tilanteita. Asiasta olen käynyt keskusteluja ja todennut, että minulle on kaksi eri asiaa – olla töissä ja päättämässä asioista. Työpäivän aikana olen palvelija.

Pitkä työkokemus on kuitenkin antanut mukanaan laajat tiedot yhteiskunnallisista asioista,kuten tiedon määrää on kertynyt muutenkin. Kirjastotyössä pysyy ajan tasalla, kun on avoin ja silmät auki. Haitaksi ei ole ollut myöskään tutustuminen hankittuun aineistoon. Myös tietoyhteiskunnan mukanaan tuomat tiedot ja taidot ovat auttaneet selviytymään arjessa. Tiedon määrä ei myöskään ole ollut haitaksi päätöksenteossa.

Näitä asiantuntija kaksoisagentteja on vähän yhdeltä jos toiseltakin alalta. Kuntatyönantajan palveluksessa olevia on tunnetusti paljon päättämässä. Onko asiantuntemus haitaksi vai hyödyksi, sen voi huomata vain päätöksiä tehtäessä. Olisiko päätöksenteko helpompaa ja luotettavampaa, jos päättämässä olisi vain yksityisten palveluntarjoajien edustajia.
Ehkä täytyy muistaa myös, kuinka paljon onkaan yhteiskunnan tukemana toimivia yrittäjiä. Verovaroja voidaan käyttää niin monella tavalla ja monesta taskusta.

En kovasti syyllisyyttä tunne, että olen joutunut melkein koko työelämäni olemaan kunnan tai kaupungin palkallisena (kohta 42 vuotta), mutta kuitenkin pienipalkkaisena. Syyllisyyttä en myöskään tunne siitä, että olen ja olen ollut päätöksenteossa mukana. Minulla on ollut onni saada olla mukana niin maakunnallisissa kuin seudullisissakin tehtävissä, joiden tehtävien kautta olen oppinut lähiseudut tuntemaan.

Niinhän se kuitenkin on, että… ”se koira älähtää, mihin kalikka kalahtaa”…

Kommentti artikkeliin “Syyllisiä”
 1. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku Mirja!
  Laitisen Aarno on laskenut ammattiryhmien edustajia eduskunnassa.
  Suhteutettuna esim. lääkäreiden määrään Arkadiassa, heitä ois lähes 200 000, opeja 400 000, maanviljelijöitä 500 000..
  Tietty, että oma ”suu” lähinnä,
  mutta se ei vielä tee kaksoisagentiksi, vaan asiantuntijaksi tietyillä kaistoilla.
  Jutun juju on siinä, jos asettuu myös muiden mokkasiineihin kokonaisuutta ajatellen.
  Hyviä esimerkkejä on Klasu A., lääkäri, psykiatri, joka ajoi työssään näkemiensä heikompien immeisten asioita apinan raivolla.
  Ihminen isolla Iillä.
  Hausjärven ”Näyttelijänplanttu” Risto ajaa mm. omaishoitajien ja vanhusten asioita tosissaan, ei vain vaalipuheissa.
  Tällaisia ihmisiä enemmän poliittiseen päätöksentekoon.
  Oman navan nöyhdän nyppijöitä ja yhden asian ajajia politiikassa kyllä piisaa.
  Mukavata viikonloppua Sinulle!
  T. Riitta

Jätä kommentti

css.php