Koulukaupungista rantakaupunkiin

Niin..? 🙂 Onhan sillä merkitystä, onko kulttuurikaupunki vai rantakaupunki. Hämeenlinnahan oli vielä joskus kuusikymmenluvun oppikirjoissakin vanha koulukaupunki. Ajat muuttuvat. Koulujahan ja koulutusta löytyy varmasti huomattavasti enemmän kuin ennen. Ennen oli seminaari.

Olisiko ollut mahdollista nimetä kulttuurikaupungiksi strategiassa? Tämä olisi tarkoittanut,  että kulttuuriin olisi panostettu, eikä supistettu. Onhan kulttuuriin jo panostettu investoimalla. Nyt jostain pitäisi saada tuloja kaiken ylläpitämiseen.

Rantakaupunki on tuottoisampi, jos ajatellaan, että nyt panostetaan rantojen rakentamiseen tarkoituksena saada hyvätuloisia veronmaksajia asumaan kaupunkiin. Veronmaksajia tarvitaan.

Jos pyritään vain hyvätuloisten hyvinvointiin ja unohdetaan huonotuloisimpien palveluiden turvaaminen, ei olla hyvällä tiellä. Onhan hyvä, että kaupungissa on paikka, missä voidaan järjestää kulttuuritilaisuuksia, mutta huonompituloisilla ovat konsertit kotona.  Huoli jokapäiväisestä toimeentulosta vie pohjan pois elämältä. Kulttuurinkin rahat voidaan kohdentaa palveluihin, mitkä ovat kaikkien saavutettavissa tasavertaisina tuloista ja asuinalueesta riippumatta.

Komeita ja kalliita rakennuksia voidaan rakentaa, mutta ihmiselämä on kuitenkin arvokas ja ainutlaatuinen – korvaamaton.

2 kommenttia artikkeliin “Koulukaupungista rantakaupunkiin”
 1. Teija Arvidsson sanoo:

  Hei Mirja!

  Tuosta Hämeenlinnan strategian vision yhdestä sanasta tuli turhan suuri haloo. Usein sanat jäävät kuitenkin vain paperille ja käytännöt ovat jotain muuta.

  Kirjoitat viisaasti, että ihmiselämä on arvokas ja ainutlaatuinen. Kaupungin tärkein tehtävä on ilman muuta turvata elämän ja hengen kannalta välttämättömät peruspalvelut. Siitä ovat varmasti kaikki päättäjät yksimielisiä.

  Palveluiden ylläpitämiseen tarvitaan kuitenkin rahaa ja sitä täytyy jostain kaupungin pussiin saada. Laadukkaat peruspalvelut ja kaunis ympäristö houkuttelevat uusia asukkaita, monipuoliset kulttuuripalvelut taas matkailijoita. Molemmat tuovat euroja kaupungin kirstuun.

  Hämeenlinna on edelleen myös koulukaupunki. Seminaari-nimi on tosin vaihtunut opettajankoulutuslaitokseen, mutta opinahjo on säilynyt ja lukuisia uusia perustettu. Hyvä niin. Toivottavasti koulut säilyvät.

  Visioita, strategioita ja ideoita tarvitaan siinä, kuinka Hämeenlinna pystyy jatkossakin turvaamaan laadukkaat peruspalvelut ja olemaan oikeasti kaupunki, jossa on hyvä elää.

  Terveisiä Tuulokseen! Täälläkin tuuli tänään.

  t. Teija

 2. Erkki Strömberg sanoo:

  Kulttuurilaitoksiin on investoitu, siis rakennuksiin verka yms tehtailla. Samoin on urheilun laita. On hallia jos jonkinlaista ja lisää tehdään.

  Sitten on vielä investoitu hulppeisiin rakennuksiin esim Lammin Bioloogi-aseman vieressä josta kukaan ei tunnu tietävän miksi se on rakennettu, siellä se tyhjänä seisoo.

  Kuka vielä sanoo jotta rahaa ei oo!

  Olisiko teden varrella olevat kyltit kaupungin rajalla vaihdettava vaikkapa muotoon Hölmölandia.

Jätä kommentti

css.php