Lamasta lamaan lamauttamalla

Tuntuu uskomattomalta seurata, mitä kaikkea taas tehdään laman varjolla. Vuosikymmenien ajan on ollut jos jonkinlaista alasajoa. Milloin menee hyvin, milloin ei. Kuusikymmenluku oli kasvun kautta, oli työtä ja tekemistä, ei ollut nykyisiä tukijärjestelmiä – oli työllisyystöitä, ojankaivuuta, puistotöitä ja kadunlakaisua. Nyt koneet ovat auttamassa, ei tarvita ihmisiä tekemään. Tukijärjestelmät auttavat ihmisiä arjen välttämättömässä.

Ölykriisi sai aikaan, ettei enää kaupan kassalta saanut ilmaiseksi muovikasseja. Tämä on jäänyt mieleen sen kriisin seurauksista. Muuten alkoi taas vauhti kiihtyä, ja vauhtisokeus päättyi sitten korkojen huimaan nousuun. Ne onnettomat, jotka joutuivat maksaan yli 20 %:n lainan korkoja, onnekkaat olivat sitoneet lainansa peruskorkoon. Meni talot ja asunnot. Jäi vielä velkaa menetetystä omaisuudesta.

Ei pysynyt mielessä enää vanhat kriisit, oli jo uusi sukupolvi tekemässä velkaa. Kerralla koti kuntoon! Kasvavalle perheelle suuri asunto, jokaiselle tulevalle oma soppi. Nyt onkin vaihtoehdot vähissä, kun on mennyt varmana pidetty työpaikka. Kiire on viedä tuotantoa halvempiin maihin.

Nyt on vuorossa hoitaa kunnallisia peruspalveluja kriisin partaalle. Kunta ei pysty hoitamaan velvoitteitaan. Talouskriisin alla ollaan tekemässä ratkaisuja, jotka laskukauden jälkeenkin jäävät varmaankin pysyviksi. Veroprosenttia nostetaan ja palveludien tasoa lasketaan. Tämäkö on yhtälö, mikä nyt saadaan aikaan, ja ratkaistaan kuntalaisten kukkarolla. Rahaa on rakentamiseen, muttei palveluiden järjestämiseen.

Toivottavasti löytyy taloudellisia ratkaisuja, jotka eivät vie kuntalaisilta palveluita. Tarvitaan ratkaisuja, jotka tukevat kuntalaisten tasa-arvoista kohtelua asuinalueesta riippumatta. Jos säästämisellä saadaan siirrettyä ongelmat tulevaisuuteen, ja seurauksista sitten maksetaan moninkertaisesti, ei säästäminen ole oikea ratkaisu. Lomauttamalla tekeviä käsiä, saadaan myös ongelmia aikaiseksi. Työssä jaksaminen alkaa olla tiensä päässä.

Hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty – voisi miettiä, mikä meni pieleen.

Jätä kommentti

css.php