Verenpainetta

Luin Radio Hämeen nettiuutisia aamukahvia juodessani, kuten aamuisin minulla on nykyisin tapana. Pikkuläppäri on mainio väline aamuselailuille. Vastaileminen ja kirjoittaminen yleensä sillä on hankalaa, kun koneessamme ei ole suomalaisia aakkosia. Piti vaihtaa konetta, että saisi ajatuksensa aamun uutisista julki.

Niin, asiaan. Luin aamuutisista, että ollaan kehittämässä hyvinvointineuvoloita Hämeenlinnassa. Hyvinvointineuvolan tarkoituksena on tukea koko perheen hyvinvointia ja vanhemmuutta. Tavoitteena olisi, että sama terveydenhoitaja hoitaisi perhettä odotusajasta lapsen kouluunmenoon asti. Pilottialueina ovat Jukolan, Lammin ja Tuuloksen neuvolat. Tosi hyvä ajatus ja toteutettavissa. Lapset ja lapsiperheet tarvitsevat tukea. Vanhemmuus on joiltakin hukassa ja se kostautuu jossain elämän vaiheessa.

Kaikki hyvin muuten, mutta viime viikolla sain viestiä, että Tuuloksen terveysasemalta ollaan lopettamassa aikuisneuvolavastaaotto. Vielä en ehtinyt asiaa tutkia, kun viestin sain perjantaina. Käydessäni jokin viikko sitten rokotuksessa, minulle kylläkin kerrottiin, että keskiviikon aikuisvastaanotto lopetetaan. En silloin sen kummemmin asiaa jäänyt miettimään, koska olin saanut piikkini. Nyt jäin miettimään, että miten on verenpaineen mittaus, jos aikuisille kohdennettu toiminta lopetaan Tuuloksessa. Käytännössä se tarkoittaa, että täytyy matkustaa Lammille terveydenhoitajan vastaaotolle. Menen Tuuloksen terveysaseman vieressä olevalle bussipysäkille ja toivottavasti ajan terveydenhoitajalle saa siten, että klo 9.15 vuorolla voin mennä Lammille. Muilla linja-autovuoroilla joudun kävelemään 1,5 km päästäkseni perille mittaamaan verenpainettani. Kokemuksia on. Kiireellä jouduin juoksemaan ehtiäkseni bussille. Perille päästyäni jouduin odottamaan vuoroani yli puoli tuntia sovitusta. Ei siinä mitään, mutta olin laskenut, että ehdin seuraavalla vuorolla takaisin, etten joudu odottelemaan kahta tuntia seuraavaa. Hermoilin odotellessani, ja kun terveystarkastus oli tehty muuten, tuli verenpaineen mittauksen vuoro. Lääkäri totesi heti, että verenpaineeni on niin korkea, että täytyy harkita lääkitystä. Siihen en kuitenkaan silloin suostunut, totesin vain, että lähtötilanteeni oli ollut hieman vauhdikas ja että nytkin myöhästyn bussista, joten verenpaineeni on siksi korkea. Nyt on taas tilanne, että verenpainetta pitäsi tarkkailla. Ilmeisesti täytyy investoida ja ostaa verenpainemittari. Mittarin saa ostotettua niillä sääsyneillä rahoilla, mitä ei tarvitse käyttää linja-autokyydin maksamiseen Lammille ja takaisin. Säästyy aikaa ja rahaakin n. 2 x 3,80 euroa kerta. Oikeasti ei kyllä naurata. Täytyy Tuuloksen kaupunginosassa saada verenpaineensa mitattua. Jos verenpaineen mittaukseen joutuu käyttämään aikaa yli kolme tuntia, ei siinä järkeä ole ja verenpaine taatusti nousee. aikaa kuluu puoli työpäivää, kun työmaan vieressä on terveysasema, missä voisi mittauksen tehdä! Tämä näistä säästöistä. Ymmärrän, että rahaa on rajoitetusti käytettävissä, kuten henkilökuntaakin, mutta eikö kuitenkin järjen käyttökin olisi sallittua. Toivottavasti aikuisväestöllä on tulevaisuudessa mahdollisuudet käydä paineensa mittauttamassa vaikkapa Tuuloksen palvelukeskuksessa. Näin on ainakin ikäihmisillä ollut mahdollista, mutta entä työikäiset. Tämä on purkaus aamun piristykseksi ja parannukseksi. Täytyy rientää työmaalle!

Jätä kommentti

css.php