Eläkkeista ja työelämästä

Eläkeikä on eläkeikä ja työssäjaksaminen on toinen juttu. Olen ollut työelämässä yhtajaksoisesti koulun lopetettuani yli 42 vuotta, aloittaen 12-vuotiaana työurani Ahveniston sairaalan puutarhalla, harventamalla porkkanoita ja punajuuria. Sitten tuli pari välivuotta, kun tämä harventaminen ei oikein tuntunut omalta lajiltani, ja muuta työtä ei niin nuori saanut. Parin  ”Levy-Heikin” liikkeessä myyjänä vietetyn kesän jälkeen olin samoin kaksi kesää Hämeen Vakuutuksen lähettinä. Eläkettä alkoi kertyä vasta 23-vuotisesta.

Työtä on siis tullut tehtyä, eikä onneksi ole tarvinnut työttömyydestä kärsiä. Työssä jaksaminen on ollut joskus koetuksella, mutta säryistä ja kivuista huolimatta on jaksettava työssä käydä, kun ei ole muuta vaihtoehtoa elatuksensa saamiseksi.

Tällä hetkellä toiveet ovat jo korkealla, eläkeikä häämöttää, ja siihen ei ole Vanhanenkaan enää vaikuttamassa. Olenhan v. -11 jäämässä eläkkeelle, tähän ei ainakaan vielä ole puututtu. Eläkeikäni on jo kerran muutoksessa kolmisenkymmenta vuotta sitten pidentynyt, ollen nykyisin 63 vuotta 5 kuukautta ja 9 päivää!

Ihmetyttää Vanhasen ja kumppaneiden paniikki eläkeiän nostamiselle. Vaikka nyt näyttää taloudellinen tilanne tosi kehnolta, on kuitenkin edessä jossain vaiheessa myös nousukausi. Nyt panoksia tämän hetken hoitamiseksi, eika harhauttaa kansalaisia ”eläkepommista” puhumisella. Me ns. suuret ikäluokat, jotka olemme koko työikämme veroja ja vakuutuksia maksaneet, saamme eläkettä, mistä edelleen maksamme veroja. Monen eläkkeelle siirtyvän eläke on suurempi kuin työnsä aloittelevan ja vastavalmistuneen nuoren. Ei tule veroista vähennettäviä vähennyksiä – ei matkakuluja, ei lapsivähennystä yms., joten verotuloja pitäsi kertyä. (Maatalouden 55 v ja 58 v. eläkeikää kyllä voisi nostaa, kuitenkin tiloilla jatketaan työntekoa jatkajan apuna.)
Suuri huoli pitäisi olla nuorten, työelämään siiirtyvien työpaikoista. Vielä muutama vuosi sitten ajateltiin, että suuret ikäluokat täytyy saada pois työelämästä, että nuorille riittää työtä.

Nyt panoksia työelämän kehittämiseen ja työpaikkojen säilyttämisen puolesta, ei harhaanjohtavaa eläkepolitiikkaa!

Kommentti artikkeliin “Eläkkeista ja työelämästä”
 1. Heikki Koskela sanoo:

  Hyvä Mirja!
  Maataloudessa ollaan pitempään töissä kuin muut. Eläkkeelle lähdetään vähän alle 60-kymppisinä. Omassa yrityksessä on tietysti se hyvä puoli, että töitään ja tulojaan voi vähentää jaksamisen suhteessa.
  Sitten eläkeläisiin: Onko oikein, että lomautettu tai irtisanottu metallimies kärsii nahoissaan töitten vähenemisen, mutta eläkkeellä oleva metallimies sen kuin porskuttaa? Eikö eläkeläisiä voi lomauttaa?
  Tässä tilanteessa on kolme vaihtoehtoa, jotka ay-väki tietää hyvin.
  1. Pidennetään työuraa (Vanhasen malli)
  2. Nostetaan palkansaajien työeläkemaksuja (nyt palkansaajat 20 %, työnantajat 80%)
  3. Pudotetaan eläkkeitä niin paljon, että rahat riittävät
  Tietenkin neljäs kiertokautta vaikuttava vaihtoehto on, että palkkoja pudotetaan. Vientivetoisessa valtiossa on tosiasia, että halvin tarjous saa tilauksen.
  Että siitä vaan yleislakkoon!
  Ystävällisesti Hessu K.

Jätä kommentti

css.php